“Ne postoji fontana mladosti. To su tvoj um, tvoji talenti, kreativnost koju unosiš u svoj život i u živote osoba koje voliš. Kada naučiš koristiti taj izvor, onda ćeš istinski pobediti životnu dob”, recept za dugovečnost koji je dala čuvena Sofija Loren čiji su talenat i lepota dostigli svetske razmere još 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, a ta popularnost i danas traje. Kada je 1962. godine osvojila Oskara za italijanski film “Ćoćara”, postala je prva glumica u istoriji koja je dobila ovu nagradu izvan engleskog govornog područja. Pored toga, osvojila je i pet Zlatnih globusa. Svoje memoare objavila je 2014. godine, a u svojoj 86.godini igrala je u filmu čiji je reditelj njen sin.

Sofija Loren (rođena kao Sofija Vilani Šikolone) rođena je 20.09.1934.godine u Rimu, ima Ascendent na 5 stepenu Jarca, Sunce u Devici u VIII polju, na vrhu IX polja. U astrologiji 5 stepen je stepen erotičnosti, pa je tako proglašavana  jednom od najseksipilnijih zvezda u istoriji filma, u znaku Jarca koji predstavlja nešto što dolazi kasnije, s godinama, a što znači da je ova diva postajala sve privlačnija što je bila starija. Njenom lepotom bili su očarani brojni glumci sa kojima je sarađivala. Keri Grant  se toliko zaljubio da je tražio da se razvede od Pontija i uda za njega, kao i Piter Selers, koji je, takođe, zbog nje bio je spreman da se razvede. Ascendent u Jarcu je pokazatelj njenog dugog života (ove godine treba da napuni 89 godina), kao i dugotrajne karijere, ali i brojnih životnih poteškoća sa kojima se suočavala, o čemu će biti reči u tekstu, a sve ovo simbolike su znaka Jarca. Vladar Asc Saturn nalazi se u II polju – finansija, pokazuje da je najviše bila usmerena na novac, imajući u vidu da je odrasla u siromašnoj porodici, na šta ukazuje IV polje, polje porodice, koje počinje u znaku Bika koji simbolizuje novac, ali tačno na samom vrhu ovog polja nalazi se planeta Uran. Astrološkim rečnikom planeta Uran u znaku Bika je u svom padu, odnosno ne može pozitivno da deluje, tako da u ovom znaku, znaku novca, pravi finansijske probleme. A vladar IV polja je Venera  u znaku Device, ali i ovde je planeta u svom padu. Zbog loše finansijske situacije svoje porodice, Sofija je vrlo rano počela da zarađuje za život pojavljujući se u brojnim reklamama.

Asc u Jarcu opisuju i njene izjave: “Dve velike prednosti koje sam imala pri rođenju bile su to što sam rođena mudra i u siromaštvu”, kao i “Disciplina je jedan od najboljih načina na koji možete da pristupite životu”. Mudrost, disciplina predstavljeni su znakom Jarca, što joj je i pomoglo da prebrodi sve poteškoće.

S obzirom na to da polje novca kod nje počinje u Vodoliji, znaku koji predstavlja promene, to znači da se njena finansijska situacija izmenila, odnosno znatno poboljšala i to udajom, jer je Saturn u konjunkciji sa Mesecom, vladarem njenog VII polja – bračnog partnera.

Od detinjstva u velikom siromaštvu do zavidne filmske karijere i svetske slave, je preobražaj koji se opisuje položajem njenog Sunca u VIII polju – polju preobražaja i transformacija, a što potvrđuje i sekstil Sunca i Plutona – planete transformacije iz VII polja. Tačnije, do velike životne promene dolazi udajom za uspešnog filmskog producenta Karla Pontija, s obzirom na to da Sunce u ženskom horoskopu označava muža, a Pluton je u polju bračng partnera. Ovaj položaj Sunca i aspekt sa Plutonom govori i o njenoj harizmatičnosti i privlačnosti, jer VIII polje, kao i planeta Pluton predstavlja erotičnost. Takođe, njen Mars u Lavu na vrhu VIII polja pokazuje da je privlačila muške poglede, jer Mars su muškarci, a Lav znači privlačiti pažnju.  Zatim, njen život u inostranstvu pokazuje njeno Sunce koje se nalazi gotovo na vrhu IX polja – inostranstva, dispozitor njenog Sunca, Merkur je u IX polju, a vladar je i njenog VI polja – posla i IX polja, vladar Asc Saturn pravi trigon sa Merkurom  i trigon sa Jupiterom, vladarem XII polja koje je u Strelcu i polje koje predstavlja daleke prekookeanske zemlje i na kraju simbol je Amerike. Sve ovo dokaz je njene uspešne i duge karijere u inostranstvu.

ITALY. Rome. 1955. Sophia LOREN.

U astrologiji VIII polje, između ostalog, jeste i polje životnih opasnosti, što znači da osobe sa ovakvim položajem Sunca mogu biti životno ugrožene. To se desilo i Sofiji kada se na snimanju filma otrovala gasom. Tada je smrti spasio kolega koji je na vreme shvatio šta se dešava i pružio joj pomoć.

Tokom života obavljala je više zanimanja, što je predstavljeno Blizancima na vrhu VI polja – posla, te je tako bila ne samo glumica, već i manekenka, bavila se finansiranjem poslova za kuvarice, šminku, nakit i parfeme, i to pokazuje njen vladar Asc Saturn u II polju – finansije, a napisla je i kuvar, što je predstavljeno konjunkcijom između Neptuna – vladara III polja, pisanja i Venere koja predstavlja hranu i kuvanje. Inače, dar za pisanje kod nje prikazuje se kroz trigon Saturna (vladar Asc, ona sama) i Merkura, planete koja predstavlja pisanje. Položaj Saturna (vladar Asc) u II polju, inače prirodnom polju Bika koji simboliše i hranu i kuvanje govori da Sofija voli i sama da sprema hranu, ali i jede, i kaže: ”Sve što vidite na meni dugujem špagetama.”

Ali, s obzirom na to da ima trigon između Saturna (vladara Asc) i Jupitera – planete sreće, možemo da zaključimo da su je u životu pratile srećne okolnosti, a što pokazuje i Severni čvor u Vodoliji u I kući, odnosno srećne okolnosti (Severni čvor) kroz promene (Vodolija) koje su joj se desile.

Kao što je već napisano, glavna prekretnica u njenom životu bila je poznanstvo sa producentom Karlom Pontijem, koji je mnogo pomogao njenoj filmskoj karijeri, ali koji je bio njena najveća i jedina ljubav. Pošto  Sunce predstavlja muža, vidimo da je njeno Sunce u Devici (VIII polje), što nam govori da ona svog muža upoznaje preko posla, jer to je simbolika znaka Device, a njena planeta ljubavi Venera (VIII polje), a inače i vladar njenog V polja – ljubavi, nalazi se u skoro egzaktnoj konjunkciji sa Neptunom, planetom koja predstavlja sudbinu i Boga, što znači da je ovo bila sudbinska ljubav, ili kako je Sofija Loren jednom prilikom izjavila: “Moj susret sa njim bio je Božiji blagoslov.” Pošto se ove tri planete (Sunce – muž, Venera konj.Neptun – sudbinska ljubav) nalaze u VIII polju – preobražaja, to potvrđuje gore navedeno, ova ljubav promenila je njen život iz korena. Ali, nije sve bilo kao u bajci.

Naime, Sofija i Ponti bili su dva puta u braku. Njeno VII polje – bračni partner, odnosno prvi brak sa Pontijem, počinje na 5. stepenu u znaku Raka, što znači da se radi o uspešnom partneru (5stepen Lava) koji u brak ulazi sa velikim emocijama (Rak), a vladar Mesec je u II polju (finansije) u konjunkciji sa Saturnom, što nam govori da se radi o starijem partneru (Ponti je bio stariji od Sofije oko 20 godina), ali i to da je on dosta uticao na njenu finansijsku sigurnost. Ponti je u to vreme bio oženjen, ali to ga nije sprečilo da se nakon sedam godina ljubavi oženi Sofijom, i to u Meksiku, jer u to vreme u Italiji razvod je bio zabranjen. Međutim, kako nije mogao da se razvede, a da ne bi bio optužen za bigamiju, Ponti je ovaj brak morao da poništi. Ovo je prikazano konjunkcijom Meseca (vladara prvog braka) i Saturna koji simbolizuje poteškoće i ograničenja, u znaku Vodolije pokazatelju prekida i razvoda. Inače, u VII polju nalaze se planete Pluton u Raku što nam govori da se ovde radi o intenzivnim i dubokim osećanjima, i Mars, pokazatelj strasti, kao i toga da je ova ljubavna priča bila u centru pažnje u javnosti, s obzirom na to da je Mars u Lavu (biti u centru pažnje).

Nakon toga, Ponti se seli u Francusku gde dobija državljanstvo, ali i razvod a potom, drugi put staje na ludi kamen sa Sofijom. Ovoga puta, brak traje 41 godinu, i dobijaju dva sina.

Drugi put kada su se venčali posmatramo kroz IX polje (drugi brak) koje počinje u Devici nastavlja se u Vagi, znaku kojim je sam brak i predstavljen, kao i najfinija, najnežnija i najlepša osećanja. U IX polju nalazi se Merkur, vladar drugog braka i Jupiter, planeta sreće, koji prave trigon sa Saturnom, planetom dugotrajnosti, pa je tako, ovoga puta brak trajao sve do Pontijeve smrti.

Inače, njeno X polje – društvenog statusa je u Škorpiji, znaku koji, kao što je navedeno u tekstu predstavlja preobražaj, a vladari Pluton i Mars nalaze se u VII polju, polju braka, što potvrđuje da je udajom njen društveni status iz korena promenjen, svi su saznali za Sofiju Loren.

Ovaj tekst završićemo njenom mudrom izjavom, svojstvenu Asc u Jarcu: “Kada sam postala dovoljno sigurna u sebe, pozornica je nestala iz mog života. Kada sam verovala da gubim, pobedila sam. Kada su mi ljudi bili najpotrebniji, napustili su me. Kada sam naučila da osušim suze, našla sam rame za plakanje. Kada sam prestala da mrzim, neko je počeo da me voli svim srcem. Bez obzira šta planirate, nikada nećete znati šta je život planirao za vas. Uspeh vas vodi u svet. Zato uvek budi srećan. Često kada izgubimo nadu i pomislimo da je ovo kraj, Bog se osmehne odozgo i kaže: Opusti se draga, ovo je samo preokret, a ne kraj.”

Sanela Stevanović

Nema komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *