Zamislite da se nalazite u čuvenom muzeju “ Luvru “ i da posmatrate portret “ Mona Lize „. Kako ćete znati da li je pred vama originalno delo?

Verujem, da „obični smrtnici“ nikako ne bi mogli da primete razliku, ali i da bi učenim ljudima, kustosima i profesorima umetnosti, to teško pošlo za rukom bez dublje analize koja danas često podrazumeva mikroskopsko posmatranje, hemijsku i ko još zna kakvu analizu.

 

Nije poznato koliko je blaga u svetskim muzejima i umetničkim galerijama originalno i za koliko falsifikata se nikada neće saznati. Jer falsifikatori umetničkih dela su često bili bistriji od mnogih stručnjaka i veštiji od samih velikana svetskog slikarstva. Takav je bio Hans van Megeren čija je prevarantska karijera otkrivena sticajem čudnih okolnosti.

 

Naša priča počinje posle sloma nacističke Nemačke 1945. godine. U prvim danima posle završetka rata organizovan je lov na preostale ratne zločince i njihovu imovinu. Saveznici su plenili svo blago i neprocenjiva umetnička dela koje su nacisti oteli ili odkupili (što je bila prava rektost) od drugih naroda tokom rata. Mnoga takva, svetska dela pronašli su u vili Hermana Geringa, među kojima je bila i slika pod nazivom „Žena uhvaćena u preljubi“ Jana Vermera, za koju su istražitelji kasnije saznali da je bila uredno otkupljena od jednog holandskog majstora za 160.000 funti. Svi putevi istrage su se završavali kod holandskog majstora Hansa van Morgena, koji je ubrzo uhapšen i izveden pred sud.

 

Optužili su ga za izdaju i saradnju sa nacistima, za šta ga je čekala smrtna kazna.

Kako bi je izbegao, Hans van Megeren je bio prinuđen da sve prizna. Rekao je da je daleko od toga da je on sarađivao sa nacistima, naprotiv, pravio ih je budalama. I samog Geringa je namagarčio jer mu nije prodao Vermera, već delo koje je sam naslikao. Osim toga, priznao je da je prodao čitavo tuce drugih Vermera za ogromne sume širom sveta.

 

Hans van Megeren rođen je 10.oktobra 1889, u 16:22 h, Deventer, Netherlandsvan megeren karta

Podznak mu je na 17. stepenu Riba što je prvi pokazatelj da je on sklon umetnosti. Vladalac Ascendenta Neptun (umetnost) je u konjunkciji sa Plutonom (tuđe) u 2. polju (ono što je naše, ono što pripada nama – postaje njegovo delo), što pokazuje da on falsifikovanjem tuđih dela i njihovom prodajom zarađuje velike sume novca. Isti ovaj aspekt je „krivac “ što su ga vrlo lako povezali sa prodatom slikom pronađenom kod Geringa jer je Neptun – umetnička slika u konjunkciji sa Plutonom – nacisti. Ali Neptun predstavlja laž i prevaru što pokazuje da je on prevario Geringa.

Megeren sudjenjeKada je uhapšen rešio je da na sudu ispriča istinu. Njegovo 12. polje (zatvor) počinje u Vodoliji (istina) čiji je vladalac Uran (istina) u 7. polju (na sudu). Uran se nalazi na 22. stepenu (biti ubijen) u 7. polju (po presudi) te je očigledno da ga je čekala smrtna kazna ukoliko to ne kaže istinu. Pobedila je njegova želja za slobodom (Uran) i njegova želja za životom (u konjunkciji sa Suncem), te je on priznao da je falsifikator i time sebi spasao život.

Sud mu u prvi mah nije verovao. A i kako bi, kada je nekoliko destina vrhunskih svetskih stručnjaka za umetnost, kustosa i istoričara umetnosti reklo da je slika „Žena uhvaćena u preljubi“ originalno delo Jana Vermera ?! Karakteristično je za osobe koje imaju Ascendent u Ribama da im drugi ljudi ne veruju. Tako je bilo i sa Hansom van Megerenom, koji je sudu ponudio nešto što se nije moglo odbiti – da pred svedocima, na samom sudu, naslika sliku Vermera koji će obmanuti sve prisutne stručnjake. Sudija mu je pružio šansu.

Venera (slika) na vrhu 7. polja (suđenje), ali i vladalac 7. polja, Merkur u Vagi (slikati) je pokazatelj da je on slikao na suđenju. Slika se zvala “ Isus među lekarima“, što je u skadu sa njegovim Ascendentom u Ribama (Isus, lekari) koji ga je naveo na izbor te slike.

Fortuna, arapska tačka sreće u 7. polju (suđenje) i dobar aspekt drugog vladara Ascendenta,Jupitera u 10. polju (uspeh) sa Merkurom (vladarom 7. polja – sud) doneli su mu oslobađajuću presudu. Ipak, na slobodi nije bio dugo, jer je kasnije opet izveden pred sud zbog prevare, pa je optužen na 12 meseci zatvora. Samo 6. nedelja nakon toga on umire od srčanog udara – Vladar 12. polja (zatvor) je Uran koji se nalazi u konjunkciji sa Suncem (srčani udar).

Megeren izlozbaJoš jedan zanimljiv podatak iz života Hansa van Megerena je to da je on odlučio da se bavi falsifikovanjem umetničkih dela onog trenutka kada je uvaženi i pompezni profesor Dr Abraham Bredijus iskritikovao njegovu izložbu slika u Hagu. To je bio njegov kraj, izjavili su kritičari.

Nakon toga, Hans van Megeren, odlučuje da slika kopije originalnih dela umetnika koga je profesor Dr. Bredijus najviše cenio – Vermera.

Cele 1936. godine van Megeren je radio na svom velikom delu, savršeno izvedenom “ Vermeru“ koje je nazvao „Hrist i učenici u Emausu“. Potom je „ostario“ sliku za 300 godina pomoću procesa koje je marljivo razvio. Kada je slika bila završena, ponudio ju je jednom advokatu iz Francuske. Advokat je želeo da se uveri u autentičnost slike, pa se zbog procene obratio profesoru Dr. Bredijusu koji je važio za vodećeg svetskog autoriteta kada se radi o Vermeru. On je bez oklevanja rekao da je to original. Hans van Megeren se tome slatko smejao.

 

  1. polje opisuje javne neprijatelje,tj. osobe koje su nam se javno zamerile. Njegovo 7. polje počinje na 17. stepenu (stepen Lava – profesor) čiji je vladalac retrogradni Merkur u Vagi na 28. stepenu koji deluje i na 29. stepenu (stepen Lava – profesor). Merkur se nalazi skoro na vrhu 8. polja (polje Škorpije – osveta) zbog čega Hansa van Megeren želi da se osveti profesoru koji mu je uništio karijeru. Još jedan pokazatelj da mu je profesor neprijatelj je Sunce (profesor) u 7. polju. Sunce je u konjunkciji sa vladaocem 12. polja (zavere, prevare) te je on na kraju uspeo da se osveti tako što je prevario profesora Dr. Bredijusa, poturajući mu lažnu sliku za koju je ovaj oduševljeno rekao da je original.

1 Komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *