Ova priča počinje u hodnicima Titove rezidencije gde je satima ispred maršalovih vrata, dok se oporavljao od operacije,  strpljivo čekala njegova sekretarica i domaćica Jovanka Budisavljević. Posle nekoliko godina službe razvila se ljubav koja je na kraju, u tajnosti, krunisana brakom da bi, kao prva dama bila predstavljana domaćoj i svetskoj javnosti pri poseti britanskog premijera Entoni Idna.

O Jovanki Broz smo decenijama slušali raznorazne priče. S pažnjom su praćeni njeni intervjui, iza njenih leđa ljudi su šaputali a tajne službe strahovale da ne oda državne tajne.

Zadnje tri decenije je živela bez dokumenata i mogućnosti da putuje. Umrla je u bedi, bez igde ičega ali do poslednjeg dana svog života držala se dostojanstveno.

Ovo je njena životna priča.

Jovanka Broz je rođena u znaku Strelca i podznaku Blizanc. Pošto se tumačenje natalne karte uvek započinje od Ascendenta i mi ćemo se fokusirati na njega.

Znakom Blizanaca su opisane osobe koje mogu biti zaposlene kao sekretarice jer ovaj znak predstavlja i korespodenciju sa ljudima, beleženje, organizaciju, ukratko posao družbenice a sve to je Jovanka na početku priče predstavlja Josipu Brozu. Njen Merkur se nalazi na 5. stepenu (stepen Lava – uticajnost, visoki položaj) znaka Jarca (strpljivost) pa je Jovanka bila prepoznatljiva po strpljivosti i smernosti. Osobe koje su podznak Blizanac umeju da se lepo izražavaju, poseduju talenat za pisanja ali i puno čitaju. O nepogrešivosti njenog podznaka potvrđuje citat jednog njenog intervjua „ Kad je počeo da se oporavlja, da bih mu skratila vreme, čitala sam mu naše najlepše epske pjesme. Dosta sam ih i napamet znala. A onda sam mu recitovala stihove Alekse Šantića, Branka Radičevića… Njemu je to bilo nepoznato. Ponikao je i rastao u drugoj sredini. To naše nasleđe mnogo mu se svidelo. Imala sam utisak da me sluša s uživanjem”, govorila je o bivšem suprugu. Citati, pesme, stihovi, čitanje literature je najbliskija znaku Blizanaca pa ne čudi što je ona gledala da svoje i njegovo vreme prekrati na taj način.

Ipak, za mnoge stvari bila je neuka. Njeno ponašanje je bilo neadekvatno za najviše državne susrete pa ju je Tito slao na razne kurseve kako bi stekla što više obrazovanja i iskustva na tom polju. O svemu tome govori njen Mekur, vladar Ascendenta koji se našao u Jarcu (prizemno i loše obrazovanje) pa je Jovanka morala poraditi na sebi da bi mogla da prati svog supruga u državnim poslovima.

Znak Jarca u kojem se našao njen Ascendent je za sve uvek bio podsetnik da je Jovanka Srpskog porekla jer upravo ovaj znak predstavlja Srbe i Srbiju a ime koje je dobila na rođenju po baki (majčinoj majci) takođe možemo da povežemo sa njenim Merkurom (ime) u Jarcu (po baki).

Nakon što smo dobro odredili njen podznak i ustanovili da je rođena sa Ascendentom u Blizancima, hajde da pogledamo njeno 7. Natalno polje koje treba da opiše njenog supruga, Josipa Broza. Šta vidimo u njenom 7. Polju? Da ono počinje u znaku Strelca koji može da ukaže da supruga koji je obrazovan (Strelac), stranog porekla i druge vere (Strelac – postoje tvrdnje da je Josip Broz rođen u Austriji) ali i da je bogat (Strelac) i puno putuje svetom (Strelac). Potom u njenom 7. Polju (polju braka) se nalaze Sunce (planeta koja opisuje najviše odlikovanja – maršal ali i najviše položaje – predsednik) kao i planeta Jupiter (sreća, status preko supruga, puno putovanja i napredak) koja ukazuje na prosperitet koji će ostvariti brakom, luksuz i bogatstvo koje joj dolazi sa suprugom.

Naizgled je imala sve što je poželela, da bi se godinama kasnije ispostavilo kako u stvari nije imala ništa. 

Nikad se nije ostvarila kao majka i njen horoskop pokazuje da ju je to najviše bolelo. Naime, ona je rođena sa Ascendentom u Blizancima i sa vladarom Ascendenta, Merkurom u Jarcu u 8. Polju – polju trudnoće. Sam znak Jarca uvek ukazuje na nekakv problem i zastoj, na nekakvu nemogućnost da se određeni segment života odvija kako treba a kada vidimo i da je dispozitor Saturn (problem) položen u znaku Škorpije (plodnost, trudnoća) kao u njenom slučaju, što govori o poteškoći da zatrudni.

No, da li je Jovanka volela Josipa Broza?

Iako je on bio puno godina stariji od nje, Jovanka je volela svog muža, iskreno mu se radovala i uživala u njegovom društvu. Ona u svom horoskopu ima Veneru (planetu ljubavi) u konjunkciji sa Saturnom (starija osoba) što govori da je ona mogla da bude zaljubljena u dosta stariju osobu od nje same. A Sunce u polju braka, takođe planeta ljubavi, govori da je brak ušla svim srcem i da je bila srećna dok je vreme provodila sa Titom jer je znak Strelca znak sreće….Ali, nešto drugo tu je bio problem.  Možda njena ljubomora?!

Da vidimo, da li je Jovanka bila ljuborna?

8. natalno polje u kojem je smešten vladar Ascendenta ukazuje da je Jovanka Broz bila izrazito ljubomorna jer je 8. Polje prirodno polje Škorpije koje ukazuje na ljubomoru. Takođe, dispozitor Merkura, Saturn i planeta ljubavi Venera se takođe nalaze u znaku Škorpije što još jednom ukazuje da je ona bila jako ljubomorna ali i da je želela da kontroliše sve ljude oko sebe ( kontrola – Jarac, dominacija – Škoprija) i to ju je koštalo poverenja koje je izgubila negde 1977 godine. Baš u tom periodu Neptun, planeta sumnje ušla je u njeno 7. Polje (polje braka) i prouzrokovalo njen sunovrat jer je izgubila poverenje svog supruga.

Mnogi joj zameraju da je u jednom trenutku htela da preuzme kontrolu i zadrži vlast za sebe videvši da joj je suprug sve stariji i bolesniji, ali po ovome, Jovanka nije baš imala takvih ambicija.

Nakon smrti svog supruga godinama je živela u izolaciji, bez ličnih dokumenata. Izdržala je svako poniženje jer znak Jarca u kojem se našao vladar njenog Ascendenta je upravo i znak koji često trpi poniženje i kritiku ali ujedno, to je ovom znaku jedina motivacija da ustane iz inata, uspravi se i dostojanstveno podnese sve nevolje, uvrede, kritike i poniženja.

“ Od kako su me stavili u izolaciju, a tome ima podosta, ja sam, verujte, živela takoreći iz inata, prosto da dokažem onima koji su me progonili da ne mogu sa mnom tek tako, kao sa običnom krpenom lutkom…”

Vreme prolazi. Ti koji su je vređali i ponižavali odlaze u zaborav ali njeno ime još dugo će se pamtiti. Sa suprugom je obeležila jedno lepo doba, doba prosperiteta, sloge i ljubavi u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ukoliko želite da poručite sopstvenu analizu natalne karte možete mi se obratiti putem E-mail-a: astroregulus1@gmail.com, Skype:ana.rakovic1 ili putem mobilnog (Viber&WhatsApp) na +381649031191

Vaš astrolog,

Ana Raković

Nema komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *