Brižit Bardo – prvo što pomislite jeste duga plava kosa, pravilne crte lica, pune usne, krupne oči uokvirene crnim krejonom. Ali, ova legendarna Francuskinje nije poznata samo po svojoj lepoti, već i mnogim drugim događajima koji su obeležili njen život, i o kome je napisana knjiga. Film još uvek nije snimljen, jer kako je sama izjavila:”Ja još nisam rekla poslednju reč!”, smatrajući da nijedna glumica ne može na pravi način da predstavi njenu ličnost.

Rođena je 28.09.1934. godine u Parizu, i već njen Ascendent  u znaku Strelca donoeo joj je slavu na filmskom platnu (Strelac) i prepoznatljivost širom sveta (Strelac). 15 stepenu na kojem se nalazi njen Ascendent govori da se Brižit Bardo oprobala u više zanimanja a jednako je bila uspešna u pisanju knjiga (stepen Blizanaca) i u borbi za prava životinja. Prirodno, zbog znaka Vague u kojem je rođena i vladara Ascendenta u tom znaku, bavila se manekenstvom, umetnošću, tj. pevanjem. Stepen Blizanaca gde počinje njen Ascendent jeste obavljati više zanimanja, a znak Strelca pokazuje da je u svemu tome dostigla svetsku slavu.

 

Njeno X polje – uspeha, karijere i društvenog statusa počinje u Vagi znaku kojim je predstavljena umetnost generalno, u kome se nalazi vladar Ascendenta Jupiter na 27 stepenu (stepen Blizanaca), dakle opet pokazatelj svetskog uspeha u svim oblastima umetnosti kojima se bavila, i to u egzaktnoj konjunkciji sa Merkurom, što je doprinelo tome da Brižit piše knjige, ali i da bude dobar govornik u borbi za pravdu, jer ovo je simbolika Merkura (pisanje i govor) u Vagi (pravda). Inače, Merkur je vladar njenog IX polja – inostranstva, koji je pokazatelj njene popularnosti širom sveta, ali i njenog VII polja koje između ostalog pokazuje i naš odnos sa javnošću, a to znači da sve što joj se dešavalo u životu bilo poslovnom ili privatnom bilo je pod budnim okom javnosti, što je za nju bio ogroman teret, i to se i dokazuje njenom izjavom: „Sada ako na svetu postoji makar jedna žena koja nikada nije želela popularnost, a koja je dobila i previše popularnosti, onda sam to ja.“

Na filmu je debitovala 1952. godine, 1956. snimila je film „I Bog stvori ženu“ koji joj je osigurao svetsku slavu, a za koji je kasnije izjavila: “To nije bio film, to sam bila ja!” Novinari su je prozvali “Evropska Merlin Monro”, a postala je prva francuska glumica van anglosaksonskog govornog područja koja je proslavila uspeh francuske filmske produkcije. Ostvarila je neverovatan uspeh u američkoj filmskoj industriji, što je simbolika znaka Strelca (njen Ascendent) – Amerika, Holivud i filmska industrija.

Njeno Sunce u Vagi u IX polju (polje inostranstva), kao i vladar Ascendenta Jupiter u istom znaku dalo joj je izrazitu lepotu po kojoj je postala zapažena širom sveta, i koja ju je svrstala na drugo mesto na listi “50 najlepših žena na filmu”, jer znak Vage predstavlja lepotu, a pošto je Sunce vladar i njenog VIII polja – seksualnosti, erotičnosti, u kome se nalaze planete Mars i Pluton, sve to pokazatelj je njene energične, dinamične  prirode, kao i toga da je uvek privlačila pažnju suprotnog pola što je odlika Marsa u Lavu, a Lav znači biti u centru pažnje, dok Pluton pokazuje njenu veliku erotičnost, jer bila je seks simbol 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, nije se ustručavala da pokaže svoje obnaženo telo, mada čak i kada nije bila oskudno odevena zračila je seksipilnošću.

Brižit Bardo tri puta se razvodila i trenutno se nalazi u četvrtom braku. Kako se to vidi u njenoj natalnoj karti? Prvi brak predstavljen je VII poljem, vladar Merkur u opoziciji (nepovoljnom aspektu) je sa Uranom iz IV polja, planetom koja predstavlja razvod, drugi brak označen je IX polje i počinje u znaku Device čiji je vladar isto pomenuti Merkur, treći brak predsatavljen je XI poljem i počinje u Škorpiji, a vladar Pluton se nalazi u kvadratu (nepovoljnom aspektu) sa Uranom, a drugi vladar Mars u opoziciji je sa Saturnom planetom koja predstavlja dugotrajnost. Ovaj kvadrat Plutona sa Uranom pokazuje još jednu činjenicu, a to je – njen treći muž, nekoliko godina nakon njihovog razvoda, izvršio je samoubistvo, jer Uranom su predstavljena i samoubistva, što je Brižit mnogo potreslo jer su uprkos razvodu njih dvoje ostali u bliskim odnosima. XI Polje u Škorpiji (smrt) i vladar Pluton u 8. Polju (polje Škorpije – smrt) govori i da je njen 3 životno ugrožen, mada bi po ovakvim pokazateljima u natalnoj karti trebalo proveriti da li se stvarno ubio ili mu je neko pomogao u tome.

Njen prvi i drugi muž bili su iz sveta filma, što pokazuje konjunkcija Merkura (vladara VII I IX polja –prvi i drugi brak) sa Jupiterom (filmska industrija), a prvi se bavio se i novinarstvom što je simbolika Merkura. Treći muž bio je nemački milioner, što nam ukazuje vladar XI polja – treći brak,  Pluton na 25 stepenu  – stepen Ovna koji označava Nemačku, a Pluton označava i veliko bogatstvo. Četvrti muž sa kojim je u braku je od 1992. godine, predstavljen je I poljem, bavio se politikom, što  pokazuje vladar Jupiter u Vagi, jer znakom Vage predstavljena je politika, a nalazi se u konjunkciji sa Merkurom, vladarem VII polja, a to je, između ostalog, i polje politike. Prva tri braka obeležile su brojne ljubavne afere i neverstva sa obe strane, a o svemu tome ona kaže: ”Bolje biti neveran, nego veran bez želje za neverom.”

Brižit je nekoliko puta pokušala sebi da oduzme život, a razlog za to bili su ljubavni neuspesi kao i veliki i konstantan pritisak medija (prvi put to se desilo kada je imala 17 godina jer joj roditelji nisu dozvoljavali da se uda za svog prvog supruga). Kako se ovo vidi u njenoj natalnoj karti? Vladar Ascendenta Jupter u opoziciji je sa Uranom u IV polju, a Uran, kako je već navedneno u tekstu, predstavlja i samoubistva. I Brižit povodom ovoga kaže: “Možete da budete i bosonogi, ali da budete srećni. Zaista sam više puta bila na ivici da izvršim somoubistvo. Imala sam sve, a bila sam nesrećna. Pravo je čudo da sam još uvek živa.” Inače, kvadrat Meseca (VI polje) i Neptuna (IX polje), kvadrat Ascendenta sa Neptunom, kao i kvadrat Jupitera (vladara Asc) sa Plutonom pokazuje njena razočaranja, emotivna nezadovoljstva, česte promene raspoloženja, teške misli, stanja depresije i očajanja koja su je dovela do toga da digne ruku na sebe.

A kada govorimo o ljubavi, treba svakako spomenuti i njenu Venera u Devici, koja je inače i njen dispozitor vladara Asc – Juputera. Astrološki rečeno, planeta ljubavi u znaku Device je u padu, ne može da iskaže svoje pozitivne osobine na pravi način, jer zbog sukoba emocija (Venera) i intelekta (Devica), teško je prepustiti se  osećanjima jer se ista stalno analiziraju. I otud kod Brižit Bardo osećaj nevoljenosti, emotivne neispunjenosti i nezadovoljstva.

 

Venera u Devici pokazuje nam i  to je da je Brižit Bardo vegeterijanac, ne jede meso više od 40 godina, već samo povrće, salate, jer planetom Venere predstavljena je i hrana, a znak Device predstavlja generalno zdravu hranu, pa samim tim i povrće. Zatim, Brižit  voli da uživa u sitnicama i svakodnevnim malim stvarima, jer kaže: “Živite za male stvari zbog kojih se osećate živim”, što je takođe simbolika Venere (ono što volimo) u Devici (sitnice).

 

Potom, njeno VIII polje, polje smrtnih opasnosti i operacija je u znaku Raka, a u ovom polju je i planeta Pluton u istom znaku što nam pokazuje da je operisala rak dojke, jer znak Raka predstavlja ovu bolest kao i ženske grudi, a Pluton operacije.

 

Ali, s obzirom da je sve ovo preživela, ipak možemo reći da su je pratile srećne okolnosti što govori  njen Asc u Strelcu, jer osobe sa Asc u ovom znaku imaju sreću u životu, manje ili više, sve u zavisnosti od ostalih planeta, znakova, aspekata. Pri tom, Jupiter, vladar Asc u trigonu je sa Saturnom, planetom dugovečnosti, pa tako Brižit Bardo ove godine treba da napuni 88 godina, rado prihvatajući starost, a protiveći se plastičnim operacijama, što pokazuje kvadrat između Jupitera i Plutona (plastične operacije) i kaže: “Danas duva neki lud vetar, žene hoće da ostanu mlade i pribegavaju hirurgiji. Sve liče jedna na drugu. Savršenstvo je tako dosadno.” Ovaj aspekat govori i o njenoj dugotrajnoj slavi s obzirom da se Jupiter nalazi u njenom polju karijere i društvenog statusa.

 

Iz braka sa drugim mužem rodila je sina, sa kojim nikada nije ostvarila blizak odnos, i po mnogima to je najveća mrlja u njenom životu.

Kvadrat između Meseca (majčinstvo) u Blizancima (deca) i Plutona (trudnoća) ukazuje koliko je trudnoća za nju bila neželjena do te mere da ju je poredila sa tumorom, a porodila se kod kuće, jer od novinara koji su opsedali njen dom nije ni mogla da dođe do bolnice, izjavila je da ne može da brine o drugom biću, već neko treba o njoj da brine, plašila se da će je i muška populacija gledati kao majku što nije želela, a karijera joj je bila važnija. I samo nekoliko meseci nakon porođaja, otišla je sa drugim muškarcem, a nakon razvoda starateljstvo nad detetom dobio je otac. Mesec u konjunkciji sa Hironom iz VI polja (polje posla), a u opoziciji sa Ascendentom pokazuje njeno odbacivanje majčinstva zarad karijere, do te mere da nije ni želela da ima decu. Kasnije, tokom života, Brižit je pokušala da se zbliži sa sinom, ali bez velikog uspeha.

U svojoj 40.godini, na vrhuncu slave povukla se, i od tada njen život u potpunosti je posvećen borbi za zaštitu životinja, dodajući da se i sama oseća tako: “Nisam deo ljudske vrste. Ne želim da budem. Drugačija sam, skoro nenormalna.” 1986. godine osnovala je Fondaciju za zaštitu prava životinja.  Njeno XII polje (polje Riba), inače polje humanitarnih organizacija je u znaku Škorpije koji predstavlja veliku posvećenost, transformacije, preobražaje u životu,  čiji su vladari Mars (akcija, borba) i Pluton (posvećenost, preobražaj) u VIII polju – isto polju preobražaja i posvećenosti, jer VIII polje je polje Škorpije, što znači da je njena borba za životinje kroz fondaciju u potpunosti promenila njen život kao i to da se ona tome u potpunosti predala. Inače, njena ljubav prema životinjama predstavljena je Venerom (ono što volimo) u Devici (domaće životinje), pored koje se nalazi Neptun –humanitarna organizacija, pomoć (analognu znaku Riba) u istom znaku – dakle humanitarna organizacija za pomoć životinjama, i to u IX polje – polje “proširenja svesti” (ne samo inostranstva), na 7 stepenu – Vaga –pravda u Devici –životinje, tako da  ovo postaje njena “životna filozofija”.

Sve ovo može da se poveže sa njenim izjavama da su je životinje spasile od “vrtoglavih filmskih reflektora” i “zagušujuće slave”, da životinje koje je dovela na svoje imanje na jugu Francuske gde želi da bude sahranjena predstavljaju njenu blisku porodicu, da želi da ostane u uspomeni kao žena koja se borila za životinje, zalažući se za “zajednički život svih živih bića”, osuđujući lov, koride, zoološke vrtove… Sve ovo najbolje opisuje njena izjava: “Dala sam svoju lepotu i mladost muškarcima, ali ću zato svoje iskustvo i mudrost da dam životinjama.” I ako odete na sajt njene fondacije možete videti snimke njenog imanja na kome boravi zaista veliki broj životinja (mačke, psi, ovce, koze, konji, svinje, razne perjate životinje…)

 

Brižit Bardo poznata je po svojoj komunikaciji koju najbolje opisuje trigon između Jupitera (vladar Asc i suvladar III polja komunikacije koje je u znaku Riba) i Saturna (II polje), koji označava strogost, kritiku, u Vodoliji – slobodno, otvoreno, iskreno, jer se o dešavanjima u društvu, a naročito kada su prava životinja u pitanju, vrlo slobodno izražava, izjave i kritike su vrlo oštre i bez dlake na jeziku, što uvek privlači veliku medijsku pažnju, a zbog čega je bila i novčano kažnjavana. S obzirom da je Saturn u polju novca to predstavlja i plaćanje kazni, jer Saturn su i kazne.  Tako je na sajtu svoje fondacije lovce nazvala “teroristima životinjskog sveta”, za žene koje nose bunde izavila je da su “proste i glupe”, nakon pisanja u svojoj knjizi kažnjena je zbog podsticanja rasne mržnje i netrpeljivosti zbog protivljenja imigracije islamista u Franscuskoj, a isto tako pažnju privlači i zbog svog antigej stava. Njen antiislamski stav pokazuje se kroz kvadrat Jupitera i Plutona kojim je predstavljen islam, a antigej stav kroz opoziciju Jupitera i Urana, jer Uran između ostalog predstavlja homoseksualnost.

 

I sigurno je da mnogi ne odobravaju život koji živi Brižit Bardo.  Najbolji  odgovor na ove osude jeste njena izjava: “Mogu da me nazivaju najvećom grešnicom, ali ja sam u miru sama sa sobom.” Ali, bez obzira na sve ovo, ostaće upamćena kao ikona jednog vremena, ostaće upamćena po svojoj jedinstvenosti.

 

Sanela Stevanović

Nema komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *